مرکز عدالت برای کودکان: کودکان به سادگی میتوانند در فضای مجازی مورد تهدید، تعرض و آسیب قرار گیرند. از این رو، صندوق بینالمللی کودکان، یونیسف، رعایت ۸ استاندارد برای حفاظت از کودکان در فضای مجازی را توصیه کرده:
۱- الگوی خوبی باشید
والدین با محدود کردن خود در استفاده از فضای مجازی، الگوی خوبی برای فرزندان باشند. زمان و مکانهایی از خانه خود را تعیین کنید که بدون تکنولوژی باشند. این نه تنها به فرزندتان نشان میدهد که استفاده مسئولانه از شبکههای اجتماعی چگونه است، بلکه فرصتهای بیشتری برای ارتباط با فرزندتان ایجاد میکند. به همین ترتیب، از دستگاههای خود در مکانهای عمومی خانه استفاده کنید. اگرچه پیروی از آن دشوار است، مثلا قانون «ممنوعیت استفاده از ابزارهای ارتباطی در اتاق خواب». این یک قانون خوب برای همه است.
۲- امنیت گوشی تلفن هوشمند و لپتاپ خود را بالا ببرید
حتما بر روی تمام دستگاههای خود، اپلیکیشن مدیریت رمز عبور نصب کنید؛ از نرمافزار و سیستمعاملهای بهروز استفاده کنید؛ حتما روی تمام دستگاهها نرمافزار آنتیویروس نصب کنید؛ دوربینها و میکروفونها را هنگامی که استفاده نمیشوند، قطع کنید تا از هکرها جلوگیری کنید.
۳- مرزها را تعیین کنید
در مورد مکانهایی که ممکن است فرزندانتان بروند، و یا افرادی که ممکن است ببینند و کارهایی که ممکن است انجام دهند صحبت کنید. رفتار مناسب (حضوری و آنلاین) را با کودکان مرور کنید. درباره اینکه چه چیزی برای گفتن یا به اشتراک گذاشتن مناسب است، صحبت کنید. به عنوان مثال:
- به کودکان بیاموزید که آنلاین و حضوری مهربان باشند: دیگران را دست نیندازند یا کوچک نکنند.
- هرگز روی فایلهای اتچ شده ناشناخته یا پیشنهادات بیش از حد خوب، که میتواند غیر واقعی باشد کلیک نکنید.
- اطلاعات شخصی را به صورت آنلاین به اشتراک نگذارید مثل آدرس، شماره تلفن، نام مدرسه.
- هرگز عکسهای نامناسب برای کسی ارسال نکنید.
- کودکان باید همیشه قبل از توافق برای ملاقات حضوری با کسی که آنلاین آشنا شدهاند، از والدین اجازه بگیرند.
۴- کودکان باید اطلاعات مهم را بدانند
دقت داشته باشید که کودکان باید اطلاعات مهم از جمله نام کامل خود، شماره تلفن و آدرس خانه و نحوه استفاده از تلفن را بدانند. اطلاعات تماس خود را جایی که فرزندانتان میبینند قرار دهید: شماره تلفن دفتر، تلفن همراه و غیره. والدین نیز باید بدانند که کودک آنها کجا میروند. اپلیکیشنی مربوط به لوکیشن را حتما نصب کنید تا از رفت و آمد آنها اطلاع داشته باشید.
۵- از فعالیتهای مجازی کودکان مطلع باشید
پستها، پروفایل و شبکههای اجتماعی که کودکان در آن فعال هستند آگاه باشید و بدانید چه بازیهایی را دوست دارند. یک راه این است که با آنها در اینستاگرام و دیگر پلتفرمها دوست شوید تا ببینید چه چیزی پست میکنند. کارشناسان توصیه میکنند تا زمانی که دلیلی برای نگرانی وجود ندارد، پیامهای متنی آنها را مرور نکنید.
۶- تنظیمات حریم خصوصی را فعال کنید
تنظیمات شبکههای اجتماعی، وبسایتها، بازیها و اپلیکیشنهایی که کودکان استفاده می کنند را برای تضمین رعایت حداکثری حریم خصوصی بررسی و آنها را فعال کنید. هر پلتفرم یک صفحه تنظیمات خواهد داشت. برای نام بازی، اپ یا سایتی که میخواهید، «کنترل والدین و تنظیمات حریم خصوصی» را جستجو کنید. تنظیمات موقعیت مکانی را خاموش کنید و یک حساب جداگانه برای فرزندتان راهاندازی کنید که محتوای مناسب برای سن را تنظیم کند. یوتیوب این امکان را دارد. دیگران مانند شرکت مادر گوگل، متا، سیاستهایی را برای تنظیمات حریم خصوصی بالا برای کاربران زیر ۱۶ سال ایجاد کردهاند و برای افرادی که فرزندانتان نمیشناسند، چت کردن با آنها را دشوارتر کردهاند. این شامل تنظیمات SafeSearch برای پنهان کردن یا تار کردن محتوای نامناسب است. آنها همچنین یک لینک برای گزارش آزار و اذیت راهاندازی کردهاند.
۷- صحبت کنید، صحبت کنید، صحبت کنید
صحبت کنید، گوش کنید و مطمئن شوید که کودکان میدانند، که میتوانند بدون قضاوت شدن به شما مراجعه کنند. داشتن مکالمات منظم و غیررسمی از سنین پایین باعث میشود که برای آنها راحتتر باشد وقتی مشکلی وجود دارد با شما صحبت کنند. به آنها بگویید که همچنین میتوانند به یک مشاور مدرسه یا معلم معتمد مراجعه کنند یا حتی به صورت ناشناس با مراکز رسمی حمایت از کودکان تماس بگیرند و صحبت و مشاوره دریافت کنند.
۸- کمک بگیرید
اگر اطلاعات کمی از تنظیمات شبکههای اجتماعی، اپلیکیشنها و بازیها دارید از دیگران کمک بگیرید. والدین می توانند به سایت Google Families برای نکات بیشتر در مورد حریم خصوصی مراجعه کنند. میتوانید اپلیکیشن Family Link آنها را دانلود کنید تا حساب گوگل فرزندتان را نظارت کنید. در فیسبوک/اینستاگرام لینکی برای حفاظت از حریم خصوصی نوجوانان وجود دارد. بررسی کنید که آیا سایر ارائهدهندگان نیز این موارد را دارند. اگر تنظیم کنترلهای والدین روی شبکههای اجتماعی و اپلیکیشنها برایتان بسیار دشوار است، یک فرد فنی مطمئن پیدا کنید که بتواند در فعال کردن تنظیمات به شما کمک کند و همچنین به شما در بررسی شبکههای اجتماعی، اپلیکیشنها و بازیهای فرزندانتان کمک کند.
اگر نسبت به امنیت کودک خود در هر کدام از این شبکهها نگرانی دارید با کلیک روی لینکهای زیر، نگرانی خود را گزارش دهید:
Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, TikTok or WhatsApp
کودکان حق دارند به اینترنت، اطلاعات و آموزش مجازی دسترسی داشته باشند و نباید دسترسی کودکان را به تکنولوژی های ارتباطی قطع کرد بلکه باید با فراگیری نکات امنیتی، از کودکان خود در فضای مجازی حفاظت به عمل آوریم.