مرکز عدالت برای کودکان: «۴۷۳ میلیون کودک در دنیا»، در سال ۲۰۲۴ با جنگ دست و پنجه نرم کردهاند، یعنی بیش از ۱ کودک از هر شش کودک در دنیا، در فضای متاثر از جنگ زندگی کرده است. یونیسف معتقد است از جنگ جهانی دوم تاکنون، هیچ زمانی این حجم از کودک درگیر جنگ، آوارگی و محروم از تحصیل، بهداشت، درمان، تغذیه مناسب، و واکسنهای حیاتی نبوده است.
یونیسف با بیان اینکه «این وضعیت نباید به حالت عادی جدید تبدیل شود»، سال ۲۰۲۴ را یکی از بدترین سالهای تاریخ یونیسف برای کودکان در مناطق درگیر با جنگ خوانده است. در بیانیه یونیسف، که در آستانه سال جدید میلادی منتشر شده، آمده: تأثیر جنگها و درگیریهای مسلحانه بر کودکان در سراسر جهان در سال ۲۰۲۴ به سطحی ویرانگر و احتمالاً بیسابقه رسیده است. تحلیل دادههای یونیسف نشان میدهد: تعداد کودکانی که تخمین زده میشود که مناطق درگیر زندگی میکنند یا به دلیل درگیریها و خشونتها آواره شدهاند بیش از هر زمان دیگری باشد. این گزارش میافزاید: تعداد بیسابقهای از کودکان تحت تأثیر جنگها با نقض حقوق خود مواجه هستند، از جمله کشته شدن و جراحت، محرومیت از تحصیل، عدم دریافت واکسنهای حیاتی و سوء تغذیه شدید. این تعداد همچنان در حال افزایش است. درگیریها حدود ۸۰ درصد از نیازهای بشر دوستانه در جهان را به خود اختصاص میدهند و دسترسی به آب، غذا و خدمات درمانی را مختل میکنند. بیش از ۴۷۳ میلیون کودک، یعنی بیش از یک ششم کودکان جهان، در مناطقی تحت تأثیر درگیریها زندگی میکنند. این بالاترین تعداد درگیریها از زمان جنگ جهانی دوم است. درصد کودکان جهان که در مناطق جنگزده زندگی میکنند، از حدود ۱۰ درصد در دهه ۱۹۹۰ به تقریباً ۱۹ درصد در سال ۲۰۲۴ افزایش یافته است.
وضعیت آوارگی کودکان در اثر جنگها
یونیسف اعلام کرده: تا پایان سال ۲۰۲۳، تعداد ۴۷.۲ میلیون کودک به دلیل درگیریها و خشونتها آواره شدهاند. روند جاری در سال ۲۰۲۴ نشان میدهد که این تعداد به دلیل تشدید درگیریها در کشورهایی مانند هائیتی، لبنان، میانمار، فلسطین و سودان رو به افزایش است. کودکان ۳۰ درصد جمعیت جهان را تشکیل میدهند اما بهطور متوسط ۴۰ درصد جمعیت پناهجویان و ۴۹ درصد افراد آواره داخلی هستند.
تأثیر درگیریها بر آموزش و تغذیه کودکان
یونیسف معتقد است آموزش کودکان به شدت مختل شده به طوریکه بیش از ۵۲ میلیون کودک در کشورهای جنگزده از تحصیل محروم شدهاند. در نوار غزه و سودان، بسیاری از کودکان بیش از یک سال از مدرسه دور بودهاند. مدارس زیادی در کشورهایی مانند اوکراین، سوریه و جمهوری دموکراتیک کنگو تخریب شدهاند و میلیونها کودک دسترسی به آموزش ندارند.
این گزارش میافزاید: سوءتغذیه به سطحی هشداردهنده رسیده، چراکه جنگها سیستم امنیت غذایی را مختل کرده، افراد بیشماری آواره و دسترسی به کمکهای بشردوستانه محدود شده است.
یونیسف در خاتمه با بیان اینکه حق حیات کودکان در مناطق جنگی هر روز تهدید می شود از همه طرفهای درگیر و همه افراد تاثیرگذار خواسته اقدامات قاطع برای پایان دادن به رنج کودکان و رعایت حقوق آنها انجام دهند.