مرکز عدالت برای کودکان: «فراموشی حقوق کودکان متولد از مادران ایرانی از منظر سیاست، امنیت و حقوق»، عنوان سلسله پادکستهای جدید مرکز عدالت برای کودکان است که با حضور «احسان حقی» وکیل دادگستری تقدیم میشود.
احسان حقی در بخش اول این گفتگو به تشریح این قانون و وضعیت تابعیت کودکان متولد از مادر ایرانی و پدر غیرایرانی پرداخته و توضیح داد که تاخیر در پاسخ به استعلامهای امنیتی و پاسخ منفی دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی سبب شده تا روند صدور تابعیت به کندی پیش برود.
این وکیل دادگستری در بخش دوم این گفتگو، قیود مربوط به استعلامهای امنیتی در مساله اعطای تابعیت به فرزندان مادران ایرانی دارای همسر غیر ایرانی، را برگرفته از اصل سوم قانون اساسی و مساله جلوگیری از نفوذ اجانب عنوان کرده و میگوید: باید مساله حقوق کودکان فارغ از ذهنیتهای امنیتی مورد توجه قرار گیرد و حقوق کودکان، مساله آموزش، بهداشت و سلامت آنها نباید پایمال شود. هیچ کودکی نباید از حق هویت، حق آموزش، حق سلامت و … ناشی از نداشتن تابعیت محروم شود.
احسان حقی در بخش سوم و پایانی این گفتگو، از زاویه جرم شناسی به مساله نگاه کرده و میگوید: وقتی به کسی شناسنامه تعلق نمیگیرد یعنی تحت تبعیضهای گسترده قرار دارد. هر کجا میرود از او شناسنامه میخواهند و او از کودکی با تبعیض آشنا میشود و کودکی که مدام قربانی تبعیض میشود، پتانسیل رفتارهای بزهکارانه پیدا میکند. سیستم فکر میکند با پاک کردن صورت مساله، مساله حل میشود، حال آنکه چه به این افراد شناسنامه بدهند چه ندهند، اینها در جامعه حضور دارند و اگر افراد جامعه در مسیر درست هدایت نشوند، آموزش درست دریافت نکنند مضار بسیار بیشتری برای جامعه خواهند داشت.
سپاس که به بخش پایانی این پادکست گوش میدهید.
چرا اعطای تابعیت به فرزندان مادران ایرانی دارای همسر غیرایرانی دچار فراموشی شده؟ – بخش اول
چرا اعطای تابعیت به فرزندان مادران ایرانی دارای همسر غیرایرانی دچار فراموشی شده؟ – بخش دوم