مرکز عدالت برای کودکان: اولنا زلنسکی بانوی نخست اوکراین، در مقالهای در مجمع جهانی اقتصاد (داووس) نتایج یک تحقیق بینالمللی را منتشر کرده که نشان میدهد یکچهارم کودکان در سراسر جهان مستقیماً تحت تأثیر جنگ قرار گرفتهاند و ۶۷٪ از کودکان تأثیرات غیرمستقیم درگیری را تجربه کردهاند.
او در این مقاله با این مقدمه که «ما در عصری زندگی میکنیم که اخبار مربوط به درگیریهای مسلحانه، بحرانهای اقتصادی و تهدیدهای دیگر بخشی از زندگی روزمره شده است. به همین دلیل، در حالی که جهان با چالشهای متعددی روبرو است، ما به عنوان بزرگسالان باید بر حفاظت از کودکان تمرکز کنیم» از یافتههای تحقیقی که در سال ۲۰۲۴ با عنوان «حفاظت از کودکی: ابعاد امنیتی برای کودکان و نوجوانان» انجام شده رونمایی کرده و آورده: «این پژوهش توسط موسسه Catalyse Research به نمایندگی از BRAND Ukraine و با حمایت یونیسف انجام شد. این مطالعه در ۱۵ کشور از جمله برزیل، دانمارک، استونی، فنلاند، فرانسه، عراق، ژاپن، کنیا، لیتوانی، قطر، صربستان، ترکیه، اوکراین، بریتانیا و ایالات متحده انجام شد.»
بر اساس این مطالعه که در آن ۳۰۰ والدین و ۳۰۰ کودک از هر کشور شرکتکننده مورد نظرسنجی قرار گرفتند، تقریباً یکچهارم کودکان در سراسر جهان مستقیماً تحت تأثیر جنگ قرار گرفتهاند و ۶۷٪ از کودکان تأثیرات غیرمستقیم درگیری را تجربه کردهاند. علاوه بر این، ۸۹٪ از کودکان در ۱۵ کشور مورد بررسی از حداقل یک درگیری فعال در جهان آگاه هستند، که این آگاهی تأثیرات مستقیمی بر سلامت روان آنها دارد.
به نوشته اولنا زلنسکی، بانوی نخست اوکراین، این تحقیق نشان میدهد: حتی کودکانی که در مناطق جنگی زندگی نمیکنند، همچنان تحت فشارهای روانی و ترس ناشی از آگاهی از جنگهای در حال وقوع در سایر نقاط جهان هستند.

اولنا زلنسکی، تاکید کرده: که خطر، تنها تهدیدات واقعی نیست، بلکه آنچه که احساس میشود نیز میتواند به همان اندازه مهم باشد و این امر نهتنها کودکان بلکه بزرگسالان را نیز هم از نظر جسمی و هم از نظر روحی تحت تأثیر قرار میدهد.
به باور بانوی اول اورکراین، احساس «ناامنی در کودکی» اکنون در تمام کشورها فارغ از موقعیت جغرافیایی دیده میشود. طبق این پژوهش، ۴۳٪ از والدین در سراسر جهان معتقدند که فرزندانشان امروزه با خطرات بیشتری نسبت به دوران کودکی خودشان مواجه هستند. در اوکراین، این احساس بهشدت محسوس است، بهطوری که ۷۳٪ از والدین این باور را دارند.
امنیت در خانه یک اصل اساسی است
اولنا زلنسکی، بانوی نخست اوکراین با ابراز تاسف نسبت به این واقعیت که حتی در خانه، برخی از کودکان احساس امنیت نمیکنند، آورده: از هر شش کودک، یک نفر در مورد امنیت خود در محیط خانواده نگرانی دارد، و این نگرانی در میان دختران بیشتر از پسران مشاهده میشود. این وضعیت میتواند پیامدهای جدی بر سلامت روان کودکان داشته باشد.
او میافزاید: تنشها و درگیریهای خانوادگی سطح اضطراب در کودکان را بهشدت افزایش میدهد. کودکانی که شاهد بحث و مشاجرههای خانوادگی هستند، ۴۴٪ بیشتر در معرض ابتلا به مشکلات روانی قرار دارند. از سوی دیگر، کودکانی که والدینشان طلاق گرفتهاند، ۱۷٪ بیشتر در معرض مشکلات و اختلالات سلامت روانی هستند.
نتایج این پژوهش همچنین نشان میدهد که حتی کودکانی که در خانه احساس ناامنی میکنند، اغلب فردی را دارند که میتوانند از او کمک بخواهند. در اغلب موارد، این شخص دوست آنها است.
مدارس به عنوان مراکز امنیت و توسعه
مدارس نقشی حیاتی در زندگی کودکان ایفا میکنند، زیرا آنها زمان قابل توجهی را در مدرسه سپری میکنند و شخصیتشان در آنجا شکل میگیرد. مدارس همواره فراتر از مکانهای آموزشی بودهاند. مدارس همچنین فضاهایی برای اجتماعی شدن و حمایت روانی هستند.
دادهها نشان میدهند که هشت نفر از هر ۱۰ کودک در ۱۵ کشور مورد بررسی، موقعیتهایی را تجربه کردهاند که حس امنیت آنها را در مدرسه تحت تاثیر منفی قرار داده است. این تهدیدها شامل قلدری فیزیکی (۲۴٪)، شاهد خشونت علیه دوستان خود (۲۳٪) یا حتی معلمان (۱۵٪) هستند.
امنیت آنلاین باید در اولویت قرار گیرد
اینترنت و رسانههای اجتماعی به بخش جداییناپذیری از زندگی کودکان تبدیل شدهاند، مرزها را از بین برده و فرصتهای جدیدی را فراهم کردهاند، اما در عین حال، ریسکهای جدی را نیز به همراه آوردهاند.
نتایج این پژوهش نشان میدهد که هشت نفر از هر ۱۰ کودک حداقل یک نفر را میشناسند که با محتوای مضر در فضای آنلاین مواجه شده است. رایجترین اشکال این تهدیدها شامل انتشار اطلاعات نادرست (۴۳٪)، محتوای خشونتآمیز (۳۵٪) و سخنان نفرتپراکن (۳۴٪) هستند.

این تهدیدات بهویژه در کشورهایی مانند کنیا، قطر، عراق و لیتوانی بیشتر دیده میشود، جایی که بیش از ۹۰٪ از کودکان گزارش دادهاند که با خطرات آنلاین مواجه شدهاند.
تامین امنیت کودکان در فضای آنلاین نیازمند توجه در سطح خانواده و دولت است
اولنا زلنسکی، بانوی نخست اوکراین تصریح کرده که تضمین امنیت کودکان در فضای آنلاین نهتنها نیازمند توجه در سطح خانواده، بلکه در سطح دولت نیز است. ما باید برای اجرای برنامههایی که سواد دیجیتال را آموزش میدهند، توسعه مکانیزمهایی برای کنترل محتوای در دسترس کودکان، و ایجاد سیستمهای حمایتی برای کسانی که از پیامدهای منفی اینترنت آسیب دیدهاند، تلاش کنیم.
ما همه در قبال امنیت کودکان مسئول هستیم
اولنا زلنسکی، بانوی نخست اوکراین با اشاره به راهاندازی اجلاس سالانه همسران رهبران جهان آورده: همانطور که در گزارش «حفاظت از کودکی: ابعاد امنیتی برای کودکان و نوجوانان» مطرح شد، کودکان در سراسر جهان با چالشهای شدیدی روبرو هستند و تمامی عواملی که ذکر شد، نسل جوان را تحت تأثیر قرار داده و جهانبینی آنها را شکل میدهد. وظیفه ما این است که تلاشهای همسران رهبران جهان، دولتها، سازمانهای غیردولتی، متخصصان و والدین را برای محافظت از کودکان در برابر این تهدیدات یکپارچه کنیم.
او اضافه کرده: ما باید محیطهایی ایجاد کنیم که هر کودک، صرفنظر از محل زندگی خود، احساس امنیت کند، زیرا مسئله حفاظت از کودکی فراتر از مرزهای ملی است. همانطور که تحقیقات ما نشان میدهد، این تهدیدات جهانی هستند و نیازمند یک پاسخ جهانیاند.
منبع: World Economic Forum