ابزارهای کنترل دسترسی کودکان به اینترنت، در اختیار والدین وجود دارد ولی به رغم اینکه ابزارهایی برای والدین وجود دارد تا بتوانند محتوای نامناسب و آزاردهنده در فضای مجازی را فیلتر یا مسدود کنند، تحقیقات نشان میدهد که پدر و مادرها به شکل فراگیری از این ابزارها استفاده نمیکنند.
نظرسنجی پروژه مطالعاتی «کودکان آنلاین در جهان» در سال ۲۰۱۹ نشان میداد که پدر و مادرهایی که کودکان ۹ تا ۱۷ ساله دارند، ترجیح میدهند که به جای ابزارهای کنترلکننده، از استراتژیهای دیگر مانند نصیحت یا تعیین مقررات محدودکننده استفاده کنند.
ضمن اینکه نتایج این مطالعه نشان میدهد والدین در کشورهای مختلف از نظر فرهنگی با هم تفاوت دارند و استراتژیهای متفاوتی را انتخاب میکنند. بر اساس نتایج این نظرسنجی، پدر و مادرها در کشورهای ثروتمندتر اروپایی و آمریکای جنوبی، نصحیت را ترجیح میدهند، اما در غنا، فیلیپین و آفریقای جنوبی، نظارت محدودکننده طرفداران بیشتری دارد.
در نهایت استفاده از ابزارهای محدودکنندهای که در گوشیهای موبایل برای پدر و مادرها پیشبینی شده، بسیار پایین است و در کشورهایی که این نظرسنجی در آنها انجام شد، کمتر از سه درصد والدین از این ابزارهای استفاده میکردند.
سازمان «اینترنت اهمیت دارد» که توسط گروهی از بزرگترین شرکتهای اینترنتی مستقر در بریتانیا راهاندازی شده، فهرستی از ابزارهای موجود برای والدین را به همراه راهنمای گام به گام استفاده از آنها منتشر کرده است.
به عنوان مثال، اگر پدر و مادری بخواهند محتوای نامناسب در یوتیوب را برای فرزندشان محدود کنند، میتوانند از گزینه «نسخه کودکان» استفاده کنند. یوتیوب به همراه تیکتاک، یکی از محبوبترین پلتفرمهای کودکان در جهان است.
همچنین برای کودکانی که سنشان کمی بالاتر است و میخواهند به وبسایتهای مختلف در اینترنت دسترسی داشته باشند، پدر و مادرها میتوانند حساب کاربری ویژه درست کنند و بر تمامی وبسایتهایی که فرزندشان از آنها بازدید میکنند، نظارت داشته باشند.
گزینه نظارت بر فعالیتهای کودکان، از جمله امکانات حال حاضر پیامرسان فیسبوک نیز هست که از طریق «مرکز خانواده» این شبکه اجتماعی در اختیار والدین قرار میگیرد.
تیکتاک نیز میگوید ابزارهایی در اختیار والدین قرار داده تا آنها بتوانند برای عمومی یا خصوصی بودن حساب کاربری فرزندشان تصمیم بگیرند.
در اینستاگرام والدین میتوانند از طریق ابزارهای ویژه، میزان ساعات استفاده روزانه از این شبکه اجتماعی را برای فرزندشان تعیین کنند، برای فرزندشان زنگ تفریح بگذارند و همچنین فهرستی از حسابهای کاربری که فرزندشان آنها را گزارش کرده، درست کنند.
چه ابزارهایی برای کنترل روی موبایلها و کنسولهای بازی وجود دارند؟
موبایلها و تبلتهای اپل و اندروید، نرمافزارها و سیستم عاملهایی دارند که والدین میتوانند از آنها برای کنترل کودکانشان استفاده کنند.
این ابزارها میتوانند دسترسی به اپلیکیشن خاصی را مسدود یا محدود کنند، جلوی خرید اینترنتی را بگیرند و همچنین بر روی وبگردی کودکان نظارت کنند.
اپل در حال حاضر ابزاری روی گوشیهای آیفون دارد که میزان حضور کاربران در فضای مجازی و ساعات استفاده از اپلیکیشنهای مختلف را نشان میدهد.
همچنین ابزار «ارتباط خانوادگی» (family link) که از سوی گوگل ارائه شده، قابلیتهای مشابهی دارد.
علاوه بر این، پلتفرمهای پخش آنلاین فیلم و سریال مانند نتفلیکس نیز ابزارهایی برای کنترل محتوا توسط والدین ارائه میکنند.
کنسولهای بازی هم گزینههای مخصوصی برای والدین دارند که اگر فعال شوند، دسترسی کودکان به بازیهایی با محتوای نامناسب مسدود میشود و خرید بازی توسط کودکان نیز میتواند محدود شود.
در برخی کشورها چنین ابزارهایی روی خدمات آبونمان تلویزیون و اینترنت پرسرعت نیز وجود دارد.
چگونه باید با کودکان خود درباره امنیت آنلاین صحبت کنید؟
صحبت با کودکان درباره امنیتشان در فضای مجازی و علاقه نشان دادن به فعالیتهای آنلاین آنها، بسیار مهم است.
یک سازمان خیریه حمایت از کودکان به نام «اناسپیسیسی» در بریتانیا، توصیه میکند که والدین، گفتوگو درباره این مسایل را به بخشی از موضوعات مورد بحث روزانه خود تبدیل کنند و همانگونه که مثلا درباره فعالیتهای کودکشان در مدرسه با آنها صحبت میکنند، درباره این موضوعات هم حرف بزنند تا کودکان بتوانند راحتتر نگرانیهایشان را در این زمینه مطرح کنند.
آلن وودوارد، استاد دانشگاه ساری و کارشناس امنیت کامپیوتر به بیبیسی گفت: «بدترین چیزی که میتوان به یک نوجوان گفت این است که تو اجازه نداری به فلان چیز نگاه کنی. آنها راهش را پیدا میکنند. یا از ویپیانها استفاده میکنند یا از اطلاعات یک نفر دیگر استفاده میکنند تا آنلاین شوند.»
منبع: بی بی سی فارسی