کریس والانس، بیبیسی
یک موسسه خیریه هشدار داده است بهرهکشان جنسی در فضای مجازی و با کمک تلفنها و وب کم، کودکان زیر ۶ سال را به انجام اعمال جنسی آزاردهنده مجبور میکنند.
بنیاد دیدهبان اینترنت (ای دبلیو اف) میگوید در سال ۲۰۲۳ بیش از دو هزار تصویر سوءاستفاده جنسی از کودکان ۳ تا ۶ ساله کشف کرده است که در آن کودکان با دوربینهایی متصل به اینترنت فیلمبرداری شدهاند.
این هشدار به دنبال گزارش آفکام، سازمان تنظیمکننده مقررات رسانهای بریتانیا منتشر میشود. طبق گزارش آفکام، یکچهارم کودکان بین ۵ تا ۷ سال، گوشیهای هوشمند خودشان را دارند.
تام توگنهات، معاون امنیتی وزیر کشور بریتانیا در واکنش به این گزارش از شرکتهای فن آوری خواست برای جلوگیری از سوء استفادههای بیشتر، تلاش کنند.
او همچنین از والدین خواست: «با فرزندان خود درباره استفاده از شبکههای مجازی صحبت کنید چون پلتفرمهایی که شما امن فرض میکنید، کودکان شمارا در معرض خطر قرار میدهند.»
دیدهبان اینترنت خیریهای است که تلاش میکند تصاویر سو استفاده جنسی از کودکان را در فضای اینترنت شناسایی و آنها را پاک کند.
آخرین تحلیل این خیریه که در گزارش سالانه آن منتشرشده است نشان میدهد آنها در سال ۲۰۲۳، ۲۴۰۱ تصویر از کودکان بین ۳ تا ۶ سال در اینترنت کشف کردهاند که این تصاویر در دسته «خود تولید کرده» قرار میگیرند.
تصویر «خود تولید کرده» تصویری است که در آنیک کودک توسط یک سوء استفاده گر جنسی ترغیب یا به نحوی فریب دادهشده و یا مجبور شده با کمک وب کم یا گوشی هوشمند حرکتهای جنسی انجام دهد.
نزدیک به یک تصویر از هر هفت تصویر در گروه آ قرار داشتند. درجهبندی تصاویر بر اساس شدت و جدی بودن سو استفاده جنسی است. شش تصویر از هر ۱۰ تصویر، کودکی را نشان میدهد که بهصورت برهنه در وضعیتی خاص قرار دارد.
متخصصانی که بعضی از این تصاویر را بررسی کردهاند میگویند: «این تصاویر در خانه و اتاق خود کودکان یا در حمام منزلشان وقتی آنها تنها و یا فقط با خواهر، برادر یا دوست خود بودهاند، گرفتهشدهاند.»
گاهی کودکان کاملاً از اینکه تصویر آنها در حال ضبط شدن است بیخبر بودهاند.
تحلیلگران دیدهبان اینترنت میگویند میتوانند با اطمینان تأیید کنند که حتماً افراد دیگری در حال هدایت و ترغیب این کودکان سه تا ششساله بودهاند زیرا: «کودکان در این سن نسبت به مسائل جنسی بیاطلاع هستند و معمولاً از احتمال اینکه این رفتارها ممکن است برداشت جنسی داشته باشند، آگاهی ندارند.»
این گزارش همچنین تأکید میکند که تصاویر سو استفاده از کودکان از جهت شدت حرکت جنسی شدیدتر شدهاند بهطوریکه ۲۲ درصد تصاویر گزارششده در گروه آ قرار دارند.
هوش مصنوعی
تحقیقات آفکام نشان میدهد یکسوم والدین کودکان ۵ تا ۷ سالهای که در شبکههای مجازی میروند، اجازه دارند این کار را در تنهایی انجام دهند.
ایان کریچلی، که مدیریت بخش حفاظت از کودکان در کمیته روسای ملی پلیس بریتانیا را به عهده دارد میگوید، راهنمایی و محافظت از کودکان کمسنوسال تنها مسئولیت والدین و کسانی که مراقب آنها هستند، نیست. او میگوید: «بزرگترین تغییر باید از سوی شرکتهای تکنولوژی و سازندههای پلت فرمهای آنلاین ایجاد شود.»
سازمان دیدهبان ارتباطات در راستای اجرای قانون محافظت در فضای مجازی گفته است آنها در مورداستفاده از هوش مصنوعی برای تشخیص محتوی غیرقانونی در اینترنت ازجمله محتوی سو استفاده جنسی از کودکان در حال انجام مشاوره و رایزنی هستند.
اما دیدهبان اینترنت خواستار واکنش سریعتر شرکتهای تکنولوژی در این مورد است و میگوید این شرکتها نباید بیش از این منتظر بمانند.
سوزی هارگریوز، مدیر دیدهبان اینترنت میگوید: «کودکان در همین لحظه در حال آزار و صدمه دیدن هستند و واکنش ما باید فوری باشد.»
بعضی از شرکتهای بزرگ تکنولوژی همین حالا هم از هوش مصنوعی برای تشخیص محتوایی که مقررات آنها را نقض میکند، استفاده میکنند.
هوش مصنوعی برای تشخیص اولیه این نوع محتوی استفاده میشود و بعد ناظران انسانی آنها را بررسی نهایی میکنند.
اما کارشناسان میگویند هوش مصنوعی دوای همه این مشکلات نیست. پرفسور آلن وودوادر از دانشگاه ساری به بیبیسی گفت: «هوش مصنوعی ممکن است در کمک کردن به بررسی حجم بالای دادهها مفید باشد اما در حال حاضر و در شرایطی که هنوز درحالتوسعه و پیشرفت است، نمیتواند بهعنوان راهحل قاطع و کامل در نظر گرفته شود.»
منبع: بی بی سی فارسی