«ارائه محتوای مستهجن و مبتذل به کودکان و نوجوانان» به مصادیق محتوای مجرمانه اضافه شد. این تصمیم در جلسه کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه اتخاذ شد.
به نوشته خبرگزاری فارس، این جلسه در روز ۱۲ اسفند ۱۳۹۹ و با حضور نمایندگان وزارتخانههای آموزش و پرورش، ارتباطات و فناوری اطلاعات، اطلاعات، دادگستری، علوم، تحقیقات و فناوری، فرهنگ و ارشاداسلامی، نماینده رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، نماینده رئیس سازمان صدا و سیما و نماینده فرمانده نیروی انتظامی و دو تن از نمایندگان مجلس که عضو کارگروه هستند برگزار شد.
براساس مصوبه کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه مقرر شد:
«دردسترس قراردادن و یا ارائه محتوای مستهجن و مبتذل به کودکان و نوجوانان (موضوع بند ۶ ماده ۱۰ قانون حمایت از اطفال و نوجوانان) به عنوان مصادیق مجرمانه علیه اطفال و نوجوانان تلقی شود.»
ماده۱۰ قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب سال ۱۳۹۹ و بند ۶ آن میگوید: «هرکس نسبت به طفل یا نوجوان مرتکب آزار یا سوءاستفاده جنسی شود، در صورتی که مشمول مجازات حد نباشد با درنظرگرفتن شرایطی مانند وضعیت بزهدیده، شرایط مرتکب و آثار جرم، به ترتیب زیر مجازات میشود: «در دسترس قراردادن یا ارائه محتوا یا اثر مستهجن یا مبتذل به طفل یا نوجوان به یک یا چند مجازات درجه هشت قانون مجازات اسلامي» (بند ۶)
آثار مبتذل و مستهجن چیست؟
مریم مهردوست در پاسخ به این پرسش در مطلبی در وب سایت اندیشه مینویسد: «تعریف این آثار، ارتباط مستقیمی با فرهنگ عامه و عرف دارد. هرگونه آثار سمعی و بصری که محتوای آنها، نمایش برهنگی زن و مرد یا اندام تناسلی آنان و یا نمایش آمیزش جنسی باشد، آثار مستهجن و آثاری که دارای صور قبیحه با مضامین مخالف شریعت و اخلاق اسلامی است، آثار مبتذل هستند.»
آیا ارائه محتوای مستهجن و مبتذل به کودکان و نوجوانان پیش از این مصادق مجرمانه نبود؟
ارائه محتوای مستهجن و مبتذل به همه گروههای سنی، پیش از این نیز در ایران از مصادیق عناوین مجرمانه بوده و افراد زیادی به چنین اتهامی تاکنون محاکمه و به زندان محکوم شدهاند. مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۸۶ قانونی تحت عنوان «قانون نحوه مجازات اشخاصی که درامور سمعی و بصری فعالیتهای غیرمجاز مینمایند» به تصویب رساند. براساس ماده ۳ این قانون، عوامل تولید، توزیع ، تکثیر و دارندگان آثار سمعی و بصری غیرمجاز اعم از این که مجوز فعالیت از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی داشته و یا بدون مجوز باشند، با توجه به محتوای اثر، حسب مورد علاوه بر ابطال مجوز به یکی از مجازاتهای مشروحه ذیل محکوم خواهند شد:
عوامل اصلی تکثیر و توزیع عمده آثار سمعی و بصری مستهجن در مرتبه اول به یک تا سه سال حبس و ضبط تجهیزات مربوطه و ۱۰۰ میلیون ریال جریمه نقدی و محرومیت اجتماعی به مدت هفتسال و در صورت تکرار به دوتا پنج سال حبس و ضبط تجهیزات مربوطه و ۲۰۰ میلیون ریال جزای نقدی و محرومیت اجتماعی به مدت ده سال محکوم میشوند. چنانچه عوامل فوقالذکر یا افراد زیر از مصادیق مفسدفیالارض شناخته شوند، به مجازات آن محکوم میگردند.
۱- تولید کنندگان آثار مستهجن با عنف و اکراه
۲- تولیدکنندگان آثار مستهجن برای سوءاستفاده جنسی از دیگران
۳- عوامل اصلی در تولید آثار مستهجنبنابراین پیشتر نیز قانون، ارائه محتوای مستهجن و مبتذل را به طور عام از مصادیق عناوین مجرمانه دانسته و در پاره ای موارد آن را از مصادیق جرم «مفسد فیالارض» که مستوجب شدیدترین مجازات است، تشخیص داده بود. از این منظر تصمیم کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه، تاکید مکرری است بر مجرمانه بودن ارائه محتوای مستهجن و مبتذل به کودکان و نوجوانان وگرنه پیشتر نیز این اتهام از مصادیق عمل مجرمانه تشخیص داده شده بود و قانون بر مجازات مجرمان تاکید کرده بود.