پادکست – توسعه سياست سركوب كودكان، اعدام نوجوانان – بخش اول

حسین رئیسی؛ وکیل حقوق بشر و استاد دانشگاه کارلتون کانادا

«توسعه سیاست سرکوب کودکان؛ اعدام نوجوانان» این عنوان اتاق و موضوع بحثی بود در کلاب طرح نو، در کلاب هاوس. شرکت کنندگان در این نشست از زوایای مختلف به این موضوع پرداختند که چگونه نظام جمهوری اسلامی طی ۴ دهه گذشته، سیاست سرکوب کودکان را توسعه داده و چرا اعدام نوجوانان هنوز متوقف نشده است. 

مرکز عدالت برای کودکان با توجه به اهمیت موضوع و ضرورت توقف کامل حکم اعدام کودکان،‌ کوشیده است خلاصه ای از مهمترین مباحث مطرح شده در این اتاق را، طی مجموعه پادکستی با عنوان «توسعه سیاست سرکوب کودکان؛ اعدام نوجوانان» به مخاطبان عزیز این پادکست عرضه کند. امیدواریم طرح این مباحث و ایجاد گفتگو میان فعالان مدنی،‌ به توقف حکم اعدام به طور عام و اعدام کودکان به طور خاص منجر شود. اعدام کودکان مطابق کنوانسیون حقوق کودک ممنوع است و هیچ کودکی نباید با مجازات های غیرقابل بازگشت مثل سلب حق حیات، تنبیه شود. جمهوری اسلامی ایران با اصلاح قانون، جز در جرایم مستوجب حدود و قصاص، اعدام کودکان را متوقف کرده ولی هنوز در پرونده های حدود و قصاص به توقف کامل حکم اعدام تن نداده است. اصلاح ماده ۹۱ قانون مجازات اسلامی در سال ۱۳۹۲ و منوط کردن اعدام کودکان به رشد و کمال عقلی کودکان زیر ۱۸ سال، گام مهمی برای توقف کامل حکم اعدام است که برداشته شده ولی هنوز در مواردی پزشکی قانونی رای به رشد عقلی کودک می دهد که مغایر با نتایج تحقیقات علمی است که نشان می دهد عقل انسان تا ۱۸ و حتی ۲۱ سال، رشد لازم برای تشخیص خوب و بد را ندارد. 

بخش اول این پادکست به طرح دیدگاههای آقای حسین رئیسی وکیل حقوق بشر و استاد دانشگاه کارلتون کانادا اختصاص دارد. حسین رئیسی در این پادکست، با اشاره به سابقه حقوقی مخالفت با اعدام کودکان از سال ۱۳۳۸ تا ۱۳۵۷ به این نکته می‌پردازد که با تغییر حکومت و استقرار نظام اسلامی و تعهد حکومت به اجرای فقه، سن مسئولیت به سن شرعی ۹ سال و ۱۵ سال قمری برای دختر و پسر تغییر کرد. او این اقدام را توسعه سیاست سرکوب کودکان ارزیابی کرده و می‌گوید: سیاست سرکوب با تغییر مقررات مختلف و قراردادن همین سن در قوانین مختلف از جمله قوانین مربوط به خانواده، حقوق مدنی و جزایی موجب محدودیت و سرکوب سیستمی کودکان شده است.

بخش‌های دیگر پادکست‌های سیاست سرکوب کودکان، اعدام نوجوانان

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا