تازه‌ترین آمارها از دانش‌آموزان آسیب دیده و در معرض خطر

مرکز عدالت برای کودکان: غلامعباس ترکی، معاون حقوق عامه دادستان کل کشور روز ۲۲ شهریور ۱۴۰۲ در گردهمایی شورای ملی استقرار نظام جامع رصد اجتماعی کشور که در وزارت کشور برگزار شد، آماری تازه از دانش‌آموزان آسیب‌دیده و در معرض آسیب ارائه کرد. 

او با اشاره به تماس‌های صورت گرفته با شماره ۱۵۷۰ سامانه نظام مراقبت اجتماعی دانش‌آموزان، اظهار داشت: نوع تماس‌ها با شماره ۱۵۷۰ بیانگر موقعیت‌های مخاطره‌آمیز اجتماعی برای ۱۷ میلیون دانش‌آموز در سراسر کشور است که باید بررسی و تحلیل شود.

به گفته غلامعباس ترکی، ۲ میلیون ۷۰۰ دانش‌آموز در موقعیت مخاطره‌آمیز قرار دارند. به این معنا که این دانش‌آموزان در شرایط ناپایدار فردی و خانوادگی قرار دارند و احتمال ورود آنها به چرخه آسیب و جرم زیاد است.

او اضافه کرده: ۷۵۰ هزار دانش‌آموز نیز در موقعیت پرخطر هستند، به بیان دیگر، این دانش‌آموزان آسیب‌دیده هستند و ۱۵۰ هزار دانش‌آموز نیز دارای فوریت روانی و اجتماعی هستند یعنی دست به اقدامات پرخطر زده‌اند و هر لحظه امکان احتمال خطر و تهدید در مورد آنها وجود دارد.

مطابق ماده ۳۲ قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب سال ۱۳۹۹، مددکاران اجتماعی بهزیستی پس از کسب اطلاع از وضعیت مخاطره آمیز کودکان باید تحقیقات و اقدامات مقتضی را از طریق دعوت از والدین و سرپرستان، مراجعه به محل سکونت، اشتغال یا تحصیل نوجوانان اعمال کنند. ماده ۳۳ همین قانون نیز تصریح دارد: 

«هرگاه خطر شدید و قریب‌الوقوعی طفل يا نوجوان را تهديد كند يا به سبب وضعیت مخاطره‌آميز موضوع ماده (۳) این قانون وقوع جرم، محتمل باشد، مددكاران اجتماعي بهزيستي يا واحد حمايت دادگستري و ضابطان دادگستری مکلفند فوری و در حدود وظایف و اختیارات قانوني، تدابیر و اقدامات لازم را در صورت امکان با مشاركت و همكاري والدين، اولياء و يا سرپرستان قانوني طفل و نوجوان جهت رفع خطر، كاهش آسيب و پيشگيري از وقوع جرم انجام داده و در موارد ضروری وي را از محیط خطر دور کرده و با تشخيص و زير نظر مددكار اجتماعي به مراکز بهزیستی يا ساير مراکز مربوط منتقل کنند و گزارش موضوع و اقدامات خود را حداكثر ظرف مدت دوازده ساعت به اطلاع دادستان برسانند».

غلامعباس ترکی، معاون حقوق عامه دادستان کل کشور در این سخنرانی تنها به ذکر آمار بسنده کرده و توضیح نداده که چه اقدامات حمایتی برای دانش‌آموزان در معرض خطر، آسیب دیده و پرخطر صورت گرفته و چقدر مفاد قانون حمایت از اطفال و نوجوانان رعایت شده است. اما آنچه روشن است اینکه نیروی انتظامی، دستگاه قضایی، سازمان بهزیستی و ضابطان قضایی مکلف‌اند در صورت دریافت گزارشی در خصوص قرار داشتن کودکی در معرض خطر، بدون اتلاف وقت، اقدام و او را از محیط پرخطر دور و اقدامات حمایتی و حفاظتی را انجام دهند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا