گزارش آماری وضعیت سلامت در مدارس ایران؛
براساس تعریف سازمان بهداشت جهانی، بهداشت مدارس به مجموعه اقدامهایی گفته میشود که به منظور تشخیص، تأمین، حفظ و ارتقای سلامت جسمی، روانی و اجتماعی دانشآموزان و کارکنان مدرسه که به نحوی در ارتباط با دانشآموزان هستند با راهنمایی و سرپرستی مسئولان به اجرا در میآید. هدف کلی بهداشت مدارس، آموزش و پرورش کودکانی متعادل و سالم است که رشد و نمو طبیعی داشته و اختلالی در آنان از نظر فکری، جسمی و عاطفی مشاهده نشود. اما تصویر ارائه شده از سوی آموزش و پرورش از وضعیت سلامت در مدارس ایران نشان می دهد که با رسیدن به استانداردهای مدرسه سالم فاصله زیادی وجود دارد.
گزارش ۱۴۰۱ دفتر سلامت و تندرستی وزارت آموزش و پرورش که اخیرا منتشر شده نشان میدهد که تعدادی زیادی از مدارس در کشور فاقد امکانات و تسهیلات بهداشتی بوده و فضاهای آموزشی از استانداردهای لازم برخوردار نیستند و سلامت دانش آموزان در خطر قرار دارد. براساس این گزارش:
- به ازای هر ۲۶۳۱ نفر دانشآموز، یک مراقب سلامت در کشور وجود دارد، حال آنکه طبق قانون به ازای هر ۴۸۰ دانشآموز باید یک مراقب سلامت در مدارس حاضر باشد.
- مدارس کل کشور با کمبود ۱۹.۹۱۳ مراقب سلامت مواجه است. بیشترین تعداد نیروی مراقب سلامت مورد نیاز مربوط به استان تهران با ۱۹۳۳ نفر و کمترین به استان کهگیلویه و بویراحمد با ۱۳۷ نفر مراقب سلامت است.
- از مجموع ۱۰۶ هزار و ۴۹۱ مدرسه دولتی در کل کشور، ۹۱ هزار و ۲۹۲ مدرسه فاقد پایگاه تغذیه سالم هستند.
- از مجموع ۱۰۶.۴۹۱ مدرسه دولتی موجود در کشور ۱۱ درصد فاقد آب آشامیدنی لوله کشی شهری یا روستایی، ۸.۴ درصد فاقد چشمه توالت، ۱۷.۹۴ درصد فاقد دستشویی/ روشویی، ۲۸.۸۶ درصد فاقد لولهکشی صابون مایع، ۸۳.۶۹ درصد فاقد اتاق بهداشت مجهز شده هستند.
- ۲۶.۲ درصد دانشآموزان دختر و ۳۴ درصد دانشآموزان پسر دچار اضافه وزن و چاقی هستند.
- در سال ۱۴۰۱ سرانه مطلوب سلامت برای هر دانشآموز ۱۶۰ هزار تومان در یک سال بوده در حالی که براساس اعتبارات موجود حدود ۷۶۰۰ تومان در نظر گرفته میشود.
بر این اساس ضرورت دارد برنامه ارتقای سلامت دانشآموزان با در نظر داشتن زیرساختها و منابع لازم در اولویت وزارتخانههای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و آموزش و پرورش قرار گیرد.