امیرحسین، پسری که در ۱۶ سالگی به اتهام قتل دستگیر و به قصاص محکوم شد، در آستانه اعدام قرار دارد. پرونده او در دیوان عالی کشور در دست بررسی است و مادر او در نامه ای به رئیس قوه قضاییه خواستار نقض حکم قصاص شده است.
به گزارش اعتمادآنلاین، امیرحسین در سال ۹۹ و در سن ۱۶ سالگی به قتل مرد جوانی متهم شده است. امیرحسین بعد از بازداشت به قتل اعتراف کرد؛ اما در ادامه تحقیقات منکر این اتهام شد و گفت فرد دیگری در این قتل دست داشته است. به این ترتیب متهم دوم بازداشت شد و چندین بار نیز به قتل اعتراف کرد؛ اما بعداً اعترافاتش را پس گرفت.
از این رو پرونده امیرحسین و دیگر متهم پس از صدور کیفرخواست تحت عنوان مشارکت در قتل برای رسیدگی به شعبهای از دادگاه کیفری یک استان مازندران ارسال شد.
پسر نوجوان در جلسه رسیدگی، قتل را انکار کرد؛ اما اولیای دم درخواست قصاص کردند و دادگاه نیز دلایل رد اتهام از سوی امیرحسین را قبول نکرد و پسر نوجوان را به قصاص محکوم کرد. دادگاه دیگر متهم پرونده را که در زمان وقوع جرم بزرگسال بود و به قتل نیز اقرار کرده بود، از این اتهام تبرئه کرد.
محمدصادق امانی، وکیل امیرحسین که به رأی صادره در دیوان عالی کشور اعتراض کرده، درباره پرونده موکلش گفت: امیرحسین زمان بازداشت ۱۶ ساله بود. هرچند دلایلی همانند اقرار متهم دیگر پرونده وجود دارد که نشان میدهد قتل کار امیرحسین نبوده اما به این دلایل بیتوجهی شده است. ضمن اینکه کارشناسان پزشکی قانونی در پاسخ به استعلام دادگاهی که حکم قصاص موکلم را صادر کرده صراحتاً اعلام کردهاند امیرحسین در ۱۶ سالگی بلوغ عقلی نداشته و فاقد مسئولیت کیفری بوده است.
او در جواب این سوال که چه دلیلی برای برائت موکلش دارد گفت: امیرحسین بسیار ریزجثه است. این مساله در دادگاه هم مورد بحث زیادی قرار گرفت. کوچک بودن جثه این پسر که قطعاً در ۱۶ سالگی از حالا کوچکتر بوده، مساله مهمی در قتل است. ضربات زیادی بر بدن مقتول که بسیار درشتتر از موکل من بوده وارد شده و زدن این ضربات از سوی امیرحسین تقریباً غیرممکن است. البته این به معنای انکار دلایل دیگر در پرونده نیست اما حتی در تحقیقات مقدماتی نیز نسبت به این مساله شبهه داشتند. فرد دیگری که قویهیکلتر از موکلم بوده هم در این پرونده دستگیر شد و چندین مرتبه نیز اعتراف به قتل کرد اما بعد منکر و آزاد شد. با اینکه به گفته پزشکی قانونی امیرحسین زمان قتل بلوغ عقلی نداشته اما دادگاه در صدور حکم به این مساله هم توجه نکرده است. پزشکی قانونی در واقع موکلم را کودک قلمداد کرده است.
امانی با بیان خواسته مادر امیرحسین از رئیس قوه قضائیه گفت: ما به رأی صادره اعتراض کردیم و پرونده در دیوان عالی کشور است. مادر امیرحسین با توجه به اینکه امیرحسین کودک شناخته شده و همچنین شبهاتی در پرونده وجود دارد که نشان میدهد قتل به دست امیرحسین اتفاق نیفتاده است، از رئیس قوه قضائیه درخواست نقض حکم دادگاه در خصوص قصاص نفس امیرحسین را کرده است. ما به غم مادر مقتول احترام زیادی میگذاریم. او حق دارد داغ فرزندی را که بیگناه کشته شده بر دل داشته باشد و عصبانی و ناراحت باشد و درخواست قصاص کند. او کودکی را به بزرگی رسانده و شهروند مفیدی برای جامعه کرده؛ اما واقعیت این است که دلیل برای قصاص موکل من نیز در پرونده کافی نیست. امیرحسین در زمان حادثه کودک بوده و از سویی متهم دیگری نیز اقرار به قتل کرده و ما درخواست بررسی بیشتر در این پرونده داریم.
مطابق قانون کنوانسیون حقوق کودک، اعدام کودکان زیر ۱۸ سال ممنوع است، ایران این کنوانسیون را پذیرفته و باید به اعدام کودکان پایان دهد. ضمن اینکه مطابق با قانون حمایت از اطفال و نوجوانان، قاضی دادگاه می تواند رشد کودک را از پزشکی قانونی استعلام کند، اگرچه قاضی مکلف به پذیرش نظر پزشکی قانونی نیست ولی وقتی متخصصان پزشکی قانونی نظر به عدم رشد عقلی کودک میدهند، یعنی کودک ماهیت عمل ارتکابی را درک نکرده و مستوجب مجازات اعدام نیست.