«جامعه مدرن و مجازات قصاص نوجوانان»، عنوان سری جدید پادکستهای «مرکز عدالت برای کودکان» است که با حضور دکتر صدیقه وسمقی، اسلامپژوه و استاد سابق دانشگاه تهران، تهیه شده است.
خانم وسمقی تلاش گستردهای در تبیین اندیشههای نوین اسلامی داشته و سه اثر برجسته ایشان با عنوان «بازخوانی شریعت»، «تجدیدنظر در معنای قصاص» و «زن، فقه و اسلام»، در بازخوانی احکام اسلامی حائز اهمیت و تصویری متفاوت از فقه اسلامی در دنیای امروز ارائه میکند، که می تواند پاسخی باشد بر بسیاری از سوالهای نسل جدید.
ما در این پادکست کوشیدهایم به این پرسش پاسخ دهیم که چقدر قوانین اسلامی در جامعه مدرن امروزی امکان اجرا دارد. خصوصا وقتی به مجازات اعدام به طور عام و مجازات اعدام نوجوانان به طور خاص برمیخوریم، نیاز به بازتعریف احکام اسلامی، بیشتر خود را نشان میدهد. لذا بحث را با خانم وسمقی با تعریف قصاص و اینکه آیا قصاص بر اساس مبانی قرآنی یک مجازات واجبالاجرا است، آغاز میکنیم.
علاوه بر این، خانم دکتر وسمقی در این بخش به این پرسشها پاسخ میدهد:
آیا قصاص یک حق شخصی است که خانوادهها باید آن را اجرا کنند و «ولیدم» بایستی پیگیر آن باشد؟ یا این مسئله ولیدم مربوط به زمانی است که حکومت مستقر وجود ندارد و یا اینکه نه، اساسا نبایستی قصاص اجرا شود؟
در بخش نخست این مجموعه از پادکستها، خانم وسمقی یک دیدگاه انتقادی نسبت به آنچه که از مقررات اسلامی برداشت میشود مطرح میکند که شنیدنی است. لذا شما را به شنیدن بخش اول این گفتگو دعوت میکنیم.
جامعه مدرن و مجازات قصاص نوجوانان – بخش دوم
جامعه مدرن و مجازات قصاص نوجوانان – بخش سوم