«اعدام کودکان مطابق ماده ۳۷ کنوانسیون حقوق کودک ممنوع است» براساس این حکم قانونی «هيچ كودكی نبايد تحت شكنجه يا ساير رفتارهای بيرحمانه و غيرانسانی يا مغاير شئون انسانی قرار گيرد. مجازات اعدام و يا حبس ابد بدون امكان بخشودگی را نمیتوان در مورد كودكان زير هجده سال اعمال كرد.»
حقوقدانان و پژوهشگران حوزه دین و شریعت در گفتگو با مرکز عدالت برای کودکان، صدور حکم اعدام برای کودکان زیر ۱۸ سال را فاقد مبنای قانونی و شرعی میدانند. آقای عمادالدین باقی، پژوهشگر حوزه دین، نه تنها اعدام کودکان را مجازاتی قانونی نمیداند، بلکه معتقد است اعدام کودکان در حکم قتل و مسئولیت آن با حکومت است.
خانم شیرین عبادی متخصص حقوق کودکان و برنده نوبل صلح، اعدام کودکان تحت عنوان قصاص را غیرانسانی و ظالمانه میخواند و معتقد است به هر شکل باید به این حکم اعتراض کرد تا حکومت مجبور شود بساط حکم اعدام کودکان را برچیند.
خانم عبادی، آقایان حسین رئیسی و عبدالصمد خرمشاهی وکلای کودکان در این گفتگوها به اصلاحات انجام شده در قوانین حقوق کودک در ایران که صدور مجازات اعدام را سختتر کرده اشاره می کنند ولی معتقدند است این اصلاحات کافی نیست و باید حکم اعدام کودکان به طور کامل لغو شود. آنها بر این نکته تاکید دارند که ما هم در قوانین حقوق کودکان و هم در کاهش جرایم مستوجب حکم اعدام پیشرفتهایی داشتهایم، اعتراضها و تلاشهای مدنی برای لغو مجازات حکم اعدام به اصلاحات مهمی در قانون حقوق کودکان، در سالهای ۱۳۹۲ و ۱۳۹۹ منجر و راههای برای استیفای حقوق کودکان گشوده شد. ماده ۹۱ قانون مجازات اسلامی اصلاح شده در سال ۱۳۹۲ میگوید: در جرایم موجب حد یا قصاص هرگاه افراد بالغ کمتر از هجده سال، ماهیت جرم انجام شده و یا حرمت آن را درك نکنند و یا در رشد و کمال عقل آنان شبهه وجود داشته باشد، حسب مورد با توجه به سن آنها به مجازاتهاي پیشبینی شده در این فصل محکوم میشوند. تشخیص رشد و کمال عقل به پزشکی قانونی سپرده شده است. بهرغم اصلاحات انجام شده ولی هنوز تا توقف کامل حکم اعدام کودکان فاصله داریم. ما در این سلسله گفتگو از مصاحبهشوندگان میپرسیم چگونه میتوان به اعدام کودکان پایان داد.
مرکز عدالت برای کودکان شما را به تماشای این پادکست تصویری دعوت میکند.